honlapkészítés

Ezekre figyelj oda, mielőtt új weboldalt indítasz! 5/5(5)
5/55

Egy honlap szakszerű tervezése és megépítése összetett és hosszú folyamat. Több tucat működő funkció, hivatkozások, menüpontok, gombok és oldalak melyeket laikusként nehéz nyomon követni. A honlapkészítési checklist egy ideális módja annak, hogy mindent megfelelően nyomon tudjunk követni a weboldalon. A tervezés korai szakaszától kezdődően az utolsó simításokig sok-sok hibát véthet a fejlesztő, a dizájner és a sitebuilder is. Időnként maga az ügyfél által hozott dokumentum nyelvtani helyessége, minősége, keresőbarát felépítése sem ideális.

Webdizájn és weboldal tartalom ellenőrzése

 

Hangosan olvassa fel a honlapján található összes szöveget, ellenőrizze annak nyelvtani helyességét

Egy honlap szöveges tartalma onnantól kezdve, hogy kikerül az ügyfél kezéből és az ügynökségre / honlap készítő szakemberekre bízza azt, akár többször is megváltozhat. A Google Docs és a Microsoft Word például kiválóan alkalmas nyelvtani hibák keresésére – azonban nem hivatkozhat csupán a szoftver helyességére, fontos azt a szöveget összefüggéseiben is helyesnek találni.

Tesztelje a webdizájn elemeket különböző felbontáson, ellenőrizze a honlap funkcióit

Ellenőrizzen minden képet, videót, audió fájlt, beágyazott tartalmat, hogy megfelelően megjelenik és funkcióját teljes körűen ellátja-e. Tesztelje az oldalt különböző eszközökön, mint például más-más felbontású asztali környezetben, mobilon vagy táblagépen. A chrome például saját beépített mobil renderelő felülettel rendelkezik, ahol beállítható a kívánt eszköz vagy felbontás – és a weboldal annak megfelelő betöltése tesztelhető. Mobil eszközökön szenteljen kiemelt figyelmet a margókra és egyéb sortávolságokra az esztétikus megjelenés érdekében.

A honlap megfelelő működésének az ellenőrzése

 

Kitölthető űrlapok tesztelése

Legalább egy kapcsolat felvételi űrlappal általában minden weboldal rendelkezik. Itt fontos ellenőrizni az egyes látogatók által megadott adatok szintaktikai helyességét. Gondolok itt az email cím helyes formátumára, az irányítószámra vagy más egyéb szabálynak megfelelő adatra. Amennyiben automatikus üzeneteket küld weboldalunk, úgy annak a tartalmi – szerkezeti helyességét is érdemes ellenőrizni.

HTML, CSS, JS – megfelelő-e a honlap szerkezet?

Ha már a weboldalunk szépen és esztétikusan néz ki, érdemes a működését is legalább ilyenné varázsolni. Fontos a gyors oldalbetöltés – melyet számos dolog befolyásolhat. Ide tartozik az egyes szkriptek mérete, azok betöltésének folyamata. Számos eszköz létezik ennek ellenőrzésére, talán a leginkább elterjedt ingyenes megoldás a Google saját PageSpeed Insights nevezetű oldala. Itt a honlapunk elérhetőségének megadásával részletes javítási útmutatót is találunk, az egyes hibák korrigálására.

Állítson be Google Analytics fiókot

Az egyik legfontosabb, harmadik féltől származó eszköz talán a Google Analytics. Az analytics segítségével részletes elemzést készíthetünk weboldalunk látogatói szokásairól. Ha fontos számunkra a honlap egészséges működése, és szeretnénk felügyelni a keresőben elért eredményeinket is, mindenképp érdemes a Google WebmasterTools szolgáltatással való összekötése is.

Alapvető keresőoptimalizálási beállítások

 

Tartalom, címek, meta adatok helyes beállítása és azok megléte

Remélhetőleg már megvannak a honlapra szánt tartalmak, azoknak egyedi címei vannak. Ilyenkor érdemes az egész oldal SEO beállításait átfutni. Rendelkezik-e minden oldal és aloldal megfelelő meta beállításokkal. Az egyes képekhez beállítottunk e <alt> tageket? Tartalmaznak-e az egyes meta tagek helyesírási hibákat? Végül, de nem utolsó sorban megtalálhatóak e, a megfelelő közösségi média megosztó gombok és pluginok az oldalunkon?

Készítsen oldaltérképet

Az oldaltérkép a keresőrobotok részére kialakított tartalomjegyzéke az oldalunknak. Hogy a legjobb SEO eredményt produkálhassuk, mindenképp szükség van egy XML oldaltérképre.

Elképzelhető, hogy van olyan dolog, ami kimaradt a felsorolásból. Azonban ha már ezeken a lépéseken végig megyünk, mielőtt élesítjük weboldalunkat, nem járunk rossz úton a siker felé.

Hasznos volt számodra ez az információ?

Kapcsolódó cikkek