Google kereső optimalizálás

Google keresőoptimalizálás 5/5(1)
5/51

Emlékszel még, mikor a meta (tag) kulcsszavak kitöltése még népszerű volt? Vagy amikor a jó SEO stratégia az volt, hogy 271-szer beírtuk mindenhová a kulcsszavakat (URL cím, bevezetők, meta leírások, alt szövegek, menüpontok, stb.. )?

Üdvözlünk 2015-ben, ahol a keresőoptimalizálás már egy egészen más játék. Tovább megyek: ma már azért kell leellenőrizni, átnézni oldalainkat, nem-e túl nagy egy-egy kulcsszó ún.: kulcsszósűrűsége az oldalon. Mégis, SEO szakemberektől hallom nap mint nap, hogy még mindig fontos a kulcsszavakat meta tagként feltüntetni a kódban, használni őket a címekben, meta leírásokban és így tovább. Lehet, hogy az egész már csak pszichológia és megszokás? Talán.

A Hummingbird (kolibri) algoritmus óta egyszerűbb kereső optimalizálni?

A keresők a Kolibri óta kevésbé tartják értékesnek a kulcsszavakkal telizsúfolt oldalakat, és ez talán be is verte az utolsó szöget a koporsóba a kulcsszavaknak. Az algoritmus igen összetett, ugyanis a keresőmotor már értékelni tudja az oldalak tartalmát, annak egyediségét, hasznosságát és azt, hogy mennyire jól van megírva az azon lévő szöveg. A Moz honlapján arról írtak korábban, hogy egyes felmérések szerint még negatívan is befolyásolhatja az oldal rangsorolását a túlzásba vitt kulcsszó mánia.

Akkor hogyan növelhetjük oldalunk „keresőbarát” értékét ?

Kerüljük a meta kulcsszavak használatát

Emlékszem, mikor a tanár az iskolában azt mondta: „ – Ha a nem tanulod meg szépen használni a zsírkrétát, elveszem tőled!” – én persze folytattam a rajzolást a táblán, mindaddig még el nem vette tőlem. J Na most, képzeljük el a következőt:

A zsírkréták legyenek a meta kulcsszavak, a Google pedig a tanár az iskolában. A Google elveszi a meta kulcsszavakat, mert azokat nem helyesen használtuk – aki pedig továbbra is használja, azok gyanúsak lesznek (lehetnek) számára.

2009-ben Matt Cutts (Google) a következőt írta a Google hivatalos blogjára: „A Google nem használja a „Meta kulcsszavakat” a rangsoroláshoz.

A megoldás tehát: Hagyjuk el a meta kulcsszavak használatát weboldalunkon.

google_hummingbird_algorithm.png

Ne zsúfold túl a tartalmaid célzott kulcsszavakkal!

Nincs kiábrándítóbb olyan szöveget olvasni, amelyben érezhető a kulcsszó stratégia használata. Ezek a szövegek általában többször is, töltelékszavanként tartalmazzák a kulcsszavakat, ugyanakkor a témához alig, vagy egyáltalán nincs közük. E helyett tanuljuk meg mit is jelent a TF-IDF (Inverz dokumentum frekvencia). Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy a szövegünknek tartalmaznia kell különböző mondatokat, melyek gyakrabban jelennek meg a többinél.

Például: Egy Ferrarikkal foglalkozó oldalnak a Ferrai szót gyakrabban kell tartalmaznia, mint pl.: a Lamborghini, BMW, Audi, Trabant … J kifejezést, amik ugyan kapcsolódhatnak a témához, de nem kapcsolódnak közvetlenül az oldalhoz.

Tartalom optimalizálás lépései:

  • Találj ki egy témát, amelyről írni fogsz.
  • Kutass a témában a lehető legtöbbet.
  • Írd meg az egyedi tartalmad úgy, hogy az felkeltse a célközönséged figyelmét.
  • Ellenőrizd a szöveged megfelelő hosszát: Minimum 400 karaktert érdemes egy cikként kezelni.
  • Tagold a szöveged bekezdésekre, a bekezdéseknek adj címeket.
  • Helyezz el hivatkozásokat (linkeket) a szövegedben, hasonló tartalmaidra mutatva.
  • Használj közösségi megosztási lehetőségeket.

A következő részben kitérek a Meta leírásra, annak fontosságára, valamint a különböző strukturális adatokra, melyek jelentősége és használhatósága jelentősen megváltozott az utóbbi időkben.

Hasznos volt számodra ez az információ?

Kapcsolódó cikkek