Hogyan szerezzek több ügyfelet? - Dizájn pszichológia

Hogyan szerezzek több ügyfelet? – Dizájn pszichológia 5/5(1)
5/51

Főként szöveges tartalmú oldalak esetében, amikor a felhasználó nagyobb mértékű szöveges tartalommal találkozik, szeme gyakrabban követi az F mintát. De mi a helyzet a vizuálisabban felépített oldalakkal, melyek több képet, grafikus elemet tartalmaznak? Mi köze ennek az ügyfélszerzéshez? Ezen a héten szerettem volna kicsit kitérni elvontabb, mélyebb témákra is, így ma erre esett a választásom. Nézzünk utána, hogyan működik szemünk, mi történik, mikor egy weboldalt olvasunk, nézegetünk?

Gondoljunk csak a Z mintázatra úgy, mint az F testvére. Mindkettőt bizonyítja számtalan szemkamerás vizsgálat, ha kicsit utána nézünk az Eyetracking tanulmányoknak. A különbség a kettő között az (Z és F), hogy milyen tartalommal találkozik a látogató. Általában, a tartalomban gazdag oldalak indítják be az F mintát, fókuszált, specifikus tartalmú oldalak pedig inkább a Z minta követését indítják be agyunkban.

Mi is az a Z mintázat?

Ahol a tartalom tágasabb, vagy kevésbé rendezett, ott a felhasználó tipikusabban inkább Z mintában kezdi el olvasni, átnézni a tartalmakat, egy levél olvasásához hasonlóan.

A Z mintázat

A Z mintázat

 

Az F mintához hasonlóan: az olvasó először a vízszintes menüsort, a fejléc képet, és az oldal tetején lévő vízszintes információkat pásztázza végig. Mikor végig ért a sorral, visszaugrik a szemünk újra a baloldalra, csak néhány sorral lejjebbre, és megismétli a pásztázást, így haladva lejjebb, és lejjebb.

A Z mintához kiválóan alkalmas felületek azok, ahol az egyszerűség kiemelt szerepet kap. Röviden: az F minta szervezetten felépített tartalmak közlésekor hatékony, a Z minta szerinti felépítés pedig inkább cselekvésre ösztönző oldalakon lehet jobb stratégia.

Hogyan használjam a Z mintázatot, ügyfélszerzésre?

 

A fenti ábrán jól látszik a felépítése: Ugyan úgy kezdődik, ahogyan az F minta, balról jobbra vízszintesen pásztázva. A következő csomópont az oldal közepe, egy nagyobb kiterjedésű rész: ezt a részt érdemes tartalommal kitölteni, amely érdekelheti a látogatót, felkeltheti a figyelmét. Ide kerülhet már – már megszokottan egy slider képlapozó, szolgáltatások rövid leírása, friss tartalmak rotálódása.

A felhasználó ezután ismét megkeresi a következő sort, vízszintesen balról jobb irányba haladva. Itt van az oldalunk fő vonzereje, ami a Z mintázatot illeti. Ez az a hely, ahol leginkább érdemes elhelyezni cselekvésre ösztönző felhívást, ún. „Call to action” fellépéseket.

Milyen legyen a weboldal háttérképe?

Egy másik fontos fő tényező a Z-mintát illetően a honlap háttere. Főleg dizájnerek, akik kevésbé jártasak a web grafikában, előszeretettel használnak színes, csillivilli háttérképeket honlap tervezés során. Ez egyes esetekben lehet jó, más esetekben (jelen esetben is) inkább hátráltató tényezőként lépne fel. A Z mintázat ugyanis támaszkodik az oldalszerkezetre, fontos, hogy egy háttérkép ne vonhassa el a figyelmet a fő tartalomról. Ez esetben érdemesebb egyszerű, visszafogott hátteret alkalmazni.

Konklúzió

Mind a Z, mind az F mintát illetően széles körben ismerünk weboldalakat, ahol alkalmazzák ezen az elven alapuló webdizájnt – azonban más-más okokból. Fontos, hogy tervezés előtt meghatározzuk mi a webhelyünk elsődleges célja, és ennek megfelelően alakítsuk ki a honlap szerkezetét.

Hasznos volt számodra ez az információ?

Kapcsolódó cikkek