301-es, 302-es, „Meta Refresh” - azaz meta frissítésen alapuló átirányítás

Weboldal átirányítás fajták: 301 – 302 – 307 – Meta 4.5/5(2)
4.5/52

Mi is az az átirányítás? Az átirányítások segítségével a felhasználót (és a weboldal) és a keresőmotort is egy másik URL címre irányíthatjuk, mint az eredeti útvonala. Alább részletezni fogom az egyes honlap átirányításoknak a fajtáit.

301 átirányítás – Végleg elköltözött

A 301-es egy állandó fajtája az átirányításoknak. A legtöbb esetben a 301-es átirányítás a legjobb módja annak, ha egy domain név megváltozik, vagy szeretnénk, ha egy korábbi domain név át legyen irányítva egy másikra. Fontos itt megjegyezni, hogy a 301-es átirányítás használatával a keresőben elért pozíció 90-99%-ban megőrizhető. Elmondható tehát, hogy SEO szempontból ez tűnik a legjobb választásnak.

302 – Talált (HTTP 1.1) / ideiglenesen elköltözött (HTTP 1.0)

A 302-es átirányítás egy ideiglenes átirányítás. SEO szempontból egyáltalán nem javasolt, a rangsorolási eredményünk teljesen elveszíthető vele. Két fő változata az, 1.0 és 1.1. Az első változatban a 302-es átirányítás az “ideiglenesen elköltözött” státuszt jelöli. Ez megváltozott a 1.1-es verzióban: “Talált” státuszra.

307 – Ideiglenesen áthelyezve (HTTP 1.1)

A 307-es átirányítás a 302-es (HTTP 1.1) utódja. A nagyobb keresőrobotok kezelni tudják, azonban nem mindegyik, így még mindig a 301-es átirányítás tűnik a legalkalmasabbnak. A kivétel, amikor a tartalom tényleg csak ideiglenesen került át másik helyre (pl.: karbantartás miatt) és a szerver már azonosította, hogy 1.1-es keresőmotor kompatibilis az átirányítás. Mivel alapvetően lehetetlen megállapítani azt, hogy egy keresőmotor mikor végzi az oldal azonosítását, így a legjobb, ha 302-es átirányítást állítunk be akkor, ha tényleg csak ideiglenes dologról van szó.

Meta frissítésen alapuló

Meta frissítésen alapuló átirányításokkal akkor találkozunk leggyakrabban, mikor azt látjuk kiírva, hogy a rendszer 5mp-en belül átirányít minket, ha nem kattintsunk ide… Ez nem egy szerver oldali átirányítás, ez csak oldal szinten történik. A keresők ismerik ezt a fajta átirányítást, azonban még így sem érdemes használni akkor, ha valóban számít a keresőbarát felépítés.

Ezek tehát az alapvető honlap átirányítások, melyeket leggyakrabban használni szokás. A cikk következő részében összegyűjtöm a SEO szempontból leghatékonyabb átirányításokat.

Hasznos volt számodra ez az információ?

Kapcsolódó cikkek