Honlap betöltési idő

Miért fontos a honlapod betöltési ideje? 5/5(1)
5/51

Van 10 másodperced? Naná! De mégis, a látogatóid nagy része nem fog ennyit várni arra, hogy az oldalad betöltsön. Lassú az oldalad? A látogatóid utálják, Te is utálod. Itt az ideje tenni valamit!

Miért fontos a weboldalam sebessége?

Nem igazán aggódsz amiatt, hogy lassú a weboldalat betöltési ideje? Pedig kellene, ebben a téma kutatói is egyetértenek! Az oldalad sebessége hatással van a látogatóidra, de hatással van a keresőmotorok által felállított rangsor kialakulásában is.

Az oldal betöltési ideje egyre fontosabb tényező!

A weboldal betöltési ideje fontos konverziós tényező!

A weboldal betöltési ideje fontos konverziós tényező!

2014 februárjában megjelentek szabadalmi részletek arról, hogy a Google hogyan pontozza az oldalakat sebesség szempontjából. Úgy is mondhatnánk, hogy a rangsorolási indexben nagyobb értéket fog kapni az az oldal, amelynek jobb a betöltési ideje.

Ha valaki keresést futtat le – bármilyen eszközön, vagy böngészőben – a Google megállapítja a találat oldalak sebességét, és a leggyorsabbnak ún.: rangsor bónuszt ad. Más szóval: az összes találat közül, melyek relevánsak a keresésünkkel, azokat fogja előrébb sorolni, amelyek gyorsabbak. Érdemes itt megjegyezni, hogy nem csupán egyetlen sebességi adat alapján rangsorol a kereső algoritmus. Figyelembe veszi a további esetleges befolyásoló tényezőket, mint: ország, eszközök, hálózatok.

Például, tegyük fel, hogy van egy oldal, amely gyorsan betölt az amerikai látogatók számára, azonban aki az Egysült Királyságból, vagy Magyarországról látogatja az oldalt, lényeges lassulást érezhet. Általában az a legjobb megoldás, ha az oldal minden országban, minden böngészőben és minden eszközön gyorsan töltődik be.

Optimalizáld a honlapod adatbázisát!

A legtöbb weboldal adatbázist használ, hogy az információkat eltárolja. Ha webáruházad van, ha blogot vezetsz, vagy bármely egyéb típusú weboldallal rendelkezel, elég nagy a valószínűsége, hogy Te is használsz adatbázist. Még ha nem is tudsz róla, akkor is!

Az adatok indexelése egy járható útja annak, hogy gyorsabban találjon meg információkat a rendszerünk az adatbázisban.

Analitika, követő kódok, videó beágyazások, megosztó gombok: csak módjával!

Igen, jól olvasod! Nem kell 4 különböző elemző programot is használnod, mert fölösleges. Ha nem is fölösleges, majdnem biztos, hogy nincs szükséged ennyi elemző szoftverre. Nem szabad elfelejteni itt sem: az egyszerűség a kulcs. Minden alkalommal, mikor újabb követő kódot helyezünk az oldal kódjába, tovább és tovább lassítjuk annak betöltési idejét. Érdemes a követő kódokat az oldal aljára (footer) a láblécbe elhelyezni, így az oldalunk betöltése után kerül sor ezen kiegészítők betöltésére.

Emellett érdemes korlátozottan használni pl.: a youtube videók beágyazását. Miért? A videók remek lehetőséget kínálnak az elkötelezettség növelésére, vagy a jobb felhasználói élmény biztosítására. Azonban a legtöbb videó beágyazás iFrame technikával jeleníti meg a videókat. Az iFrame nagyon le tudja lassítani az oldal betöltési idejét, ugyanis nem elég hogy saját oldalunkat betölti a rendszer, még egy másik iFrameben lévő oldalt is teljesen be kell, hogy töltsön.

Ugyanez a helyzet a közösségi média megosztó gombokkal is. Marketingesek rémálma, ha nincs ott az összes megosztó biszgentyű, mert így kevesebb fogyasztót tudnak elérni. Gondold át, nézz statisztikát, melyeket érdemes és kell használni. Tedd fontossági sorrendbe azokat a pozitív előnyöket, melyeket az egyes megosztó gombok adnak, és vedd figyelembe a negatív tényezőket is.

Használd ki a weboldal gyorsítótárazás adta lehetőségeket!

Amikor először látogatsz meg egy honlapot, a böngészőnek az összes szükséges tartalmat (képek, szövegek, videók, javascriptek, stíluslapok) le kell töltenie a honlap szerveréről. Ezeket a böngészők gyorsítótára elmenti, így későbbi látogatás esetén nem szükséges mindent újra letölteni. Például: az oldala logója valószínűleg minden oldalon ugyanaz, ugyanott van. A böngésző pedig tudja ezt, így nem tölti le a képet újra, és újra.

Hatékony sebesség mérő eszköz: “PageSpeed Insights”

A Google Webmester eszközök után a Google Oldal sebesség tesztelő programja is elérhető mindenki számára. Az oldalon tippeket kaphatunk arra vonatkozóan, miért lassú weboldal, pontozó kártyák segítségével pedig nyomon követhetjük oldalunk fejlesztéseit, és az ezek által nyert plusz pontokat.

A saját látogatóidat segíted ezáltal

Ismét: senki sem fog 10 másodpercet várni, hogy oldalad betöltsön, és végre szörfözhessen azon. Manapság a sebesség szabályai uralkodnak. Mindenki siet, senki sem ér rá, és igyekszik a lehető leggyorsabban információhoz jutni.

Azzal, hogy valakinek gyors volt az oldala betöltési ideje, még senki sem veszített látogatót. Ellenkező esetben már nem mondható el ugyanez. 

Hasznos volt számodra ez az információ?

Kapcsolódó cikkek