Google index

Tartalom indexelés felgyorsítása: Webmaster Tools (Search console) 5/5(4)
5/54

Nos, ez a bejegyzés inkább azoknak szól, akik még csak ismerkednek a Google egyik weboldal felügyeleti eszközével: a Webmaster Tools-szal (újabban Search Console-al). Ez egy holtbiztos és ingyenes módja annak, hogy meggyőződjünk honlapunk „egészségi” állapotával. Jó tudom, a weboldalaknak nincs egészségi állapota – de nincs időm jobb hasonlat után kutatni.

A Google indexelés működése

Weblap tulajdonosok, bloggerek és a marketingesek gyakran tesznek közzé új weboldalakat, tartalmakat a meglévő oldalaikon – majd hátradőlnek és várják, hogy az adott aloldal megjelenjen a Google keresési találatai között (SERP).
Ez a folyamat esetenként eltarthat hetekig, hónapokig is akár. Ahhoz, hogy ezt a folyamatot felgyorsítsuk, néhány kattintás szükséges csupán. A google állítja, egy napon belül feldolgozza kérésünket, és indexelni fogja akár a teljes weboldalunk tartalmát, azonban én már láttam eredményt 5-10 perc várakozás után is.

Még a marketingesek sem használják igazán

Nem is az ő dolguk lenne – vagy mégis? Nem is olyan régen kaptam egy hívást az egyik marketing tanácsadó cég egyik alkalmazottjától, azzal a kérdéssel mennyi ideig fog tartani még bekerülnek az oldalaik az indexbe. Említette, hogy alig 2 hónapja adtak át egy új weblapot, aminek addig a napig nyoma sem volt a keresési találatok között. A webmesterük azt mondta nekik, 1-2 hónap alatt szokott lezajlani a folyamat. Mivel segítőkész ember vagyok, kb 2 perc alatt elküldtem az oldalukat a Google indexbe, és lám-lám 10 percen belül felbukkant a találati oldalakon a website.

Mondanom sem kell, repesett az örömtől – azóta ők is használják a funkciót. Annyit még érdemes itt megjegyezni, hogy havi 10 –re van limitálva az a kvóta, hogy ne csak egy-egy linket küldjünk be az indexbe, hanem egy teljes weboldalt, annak minden aloldalával.

Google indexelés 10 percen belül

  • 1. lépés

Az első és legfontosabb lépés, hogy legyen webmaster tools szolgáltatás hozzátársítva az adott domainhez.

Válaszd ki a webmaster toolsban a domaint

Válaszd ki a webmaster toolsban a domaint

  • 2. lépés

Miután kiválasztottuk a beküldeni kívánt domaint, kattintsunk a feltérképezés (Crawl) menüpontra a baloldalon. Ha ez megvan, válasszuk a „Megtekintés Google-ként” (Fetch as Google) almenüt.

Az oldalsó menüpontok közül a "megtekintés Google-ként" lehetőséget

Az oldalsó menüpontok közül a “megtekintés Google-ként” lehetőséget

  • 3. lépés

Válasszuk ki, melyik platformra szeretnénk indexeltetni oldalunkat (Asztali / mobil). Majd kattintsunk a Lekérés gombra.  Ezek után egy zöld pipa fogja jelezni, ha rendben van a domainünk állapota, majd a mellette lévő „Küldés indexbe” gombra kattintva el is indíthatjuk a folyamatot. Ezután még ki kell választanunk, hogy csak a lekért URL-t, vagy annak teljes tartalmát szeretnénk beküldeni.

 

Utolsó lépés az indexelés előtt

Utolsó lépés az indexelés előtt

Sok sikeresen indexelt oldalt kívánok mindenkinek!

 

Hasznos volt számodra ez az információ?

Kapcsolódó cikkek