Melyik a legjobb tartalomkezelő (CMS) rendszer?

Vizsgáljuk meg a három legnépszerűbbet: Drupal, Joomla, WordPressNem érkezett értékelés.

Amikor valaki honlapot vásárol, vagy saját maga szeretne készíteni az első legfontosabb döntése az, hogy melyik tartalomkezelő rendszert választja majd. Itt most a három legnépszerűbb CMS rendszert fogom megvizsgálni, melyek mindegyike nyílt forráskódú, szabadon használható. Az összes ilyen rendszer alapfunkciói tovább fokozhatók, a kiegészítők sora folyamatosan bővül.

Miért jó a WordPress?

Nem mondhatjuk azt, hogy egyik vagy másik tartalomkezelő minden területen a legjobban alkalmazható lenne. Függ a célunktól, a költségvetésünktől, a műszaki szakértelmünktől. Egy egyszerű blog vagy portfólió oldalhoz, szerintem a WordPress lehet talán a legjobb választás (miközben barátságos a hétköznapi ember számára is, rugalmasan tovább fejleszthető platformról van szó).

Összetettebb oldalakhoz a Drupal lehet jó választás!

Egy komplex, magasabb igényt kielégítő honlap vagy webáruház esetén én a Drupalt választanám. Sokkal összetettebb tartalmakat is tudunk vele kezelni, viszonylag egyszerűen. Fejlesztése kissé nehézkesebb, összetettebb tudást igényel, mint a WordPress, de maga a rendszer meghálálja a törődést.  Admin rendszere szerintem nem annyira egyértelmű, mint pl. a WordPressé, de talán a Joomlától egy fokkal barátibb. A Joomlát nem igazán tudnám hová sorolni, talán valahol a kettő között lehet, egy tanulópálya.

CMS fejlesztők hada áll rendelkezésünkre!

Bármelyik tartalomkezelő rendszerre is essen a választásunk, rengeteg elkötelezett fejlesztővel fogjuk szembetalálni magunkat, így könnyedén fogunk tudni fejleszteni, ha szükség lenne rá. Ezen kívül a neten rengeteg anyag fellelhető a rendszerek felépítéséről, telepítéséről, azok fejleszthetőségéről, specifikációk, technikai leírások mindegyikhez rendelkezésünkre állnak.

A biztonság csökken, ha nyílt forráskódú weboldalt használok?

Te melyik tartalomkezelőt preferálod?

Te melyik tartalomkezelőt preferálod?

Már a nyílt forráskódú CMS-ek is rendelkeznek olyan kiegészítőkkel, melyekkel növelhetjük azok biztonságát. Más részről, itt megemlíteném, hogy a biztonság a szerver oldalon kezdődik, nem pedig az alkalmazott platformnál. Ha maga a szerver, amin a honlapot tároljuk sebezhető, akkor nem csak a mi honlapunk (legyen az nyílt, vagy zárt forráskódú), de a rajta lévő összes többi weboldal is veszélybe kerülhet. Összességében nem hiszem, hogy annak, aki nyílt forráskódú weboldalt üzemeltet, vagy használ, aggódnia kellene a biztonság miatt.

Nem szeretném a menedzsmentet másra bízni, tehát melyiket válasszam?

Ha mindenképp saját magunk szeretnénk az oldalt üzemeltetni, frissen tartani, tartalmakat feltölteni én mindenképp a WordPresst javasolnám. Egy viszonylag egyszerűbb webáruházat, blogot, hírportált is képes elfuttatni minden gond nélkül. Egy kezdő is könnyedén tud rá tartalmakat feltölteni, és karbantartani azokat. A három közül, én ezt tartom a leginkább felhasználó barát CMS rendszernek, így ezt ajánlom annak, aki most kezd bele a honlap készítés, vagy üzemeltetés világába.

Hasznos volt számodra ez az információ?

Kapcsolódó cikkek

WordPress memóriahasználat csökkentése

WordPress memória használat csökkentése

Egyre gyakrabban futok abba a kérdésbe, hogy „Mitől ilyen lassú a weboldalam?”. Nos, a […]