Webáruházak üzemeltetésének jogi feltételei

Webáruházat nyitni kemény dió!? Ugyan már.. 5/5(1)
5/51

Az új ügyfeleim ¾-e – korábban – semmilyen nagyon kevés szabályt, előírást nem tartott be a webáruházak, webshopok üzemeltetésére vonatkozóan. Ennek akár komolyabb következményei is lehetnek, így érdemes mindenben megfelelni a törvényes előírásoknak. Mivel ez a fajta értékesítési módszer egyre inkább elterjedt, így a hatóságok, felügyeleti szervek is nagyobb figyelmet fordítanak a piac ellenőrzésére. Korábban simán működhetett éveken át úgy egy online bolt, hogy egyetlen ellenőrzést sem kapott, de ma már ez csak álomnak tűnhet.

Webáruház üzemeltetés 2015-ben

  • A vásárlót 14 napos elállási jog illeti meg.
  • Elállás esetén, a szállítási díjat is köteles visszatéríteni az eladó.
  • Előírt, termék visszajuttatási határidő a vásárló részére.
  • Ügyfélszolgálat biztosítása kötelező!

Webáruház nyitáshoz kapcsolódó szükséges dokumentumok

  • Gazdálkodási forma megléte (EV, KFT, Bt.. stb) – egyszóval számlaképesség.
  • „4791 – Csomagküldő, internetes kiskereskedelem” tevékenységi kör megléte
  • Termék, vagy szolgáltatás értékesítéshez szükséges tevékenységi kör, vagy körök megléte
  • Egyes termékek esetén szakhatósági engedély szükséges. Ezt a helyileg illetékes jegyzőtől tudjuk beszerezni (10.000 Ft illeték ellenében).
  • Amennyiben személyes átvételre nincs lehetőség, úgy üzlethelyiség fenntartása nem kötelező.

A vásárlók számára szükséges néhány dolgot kötelezően is feltüntetni. Egyrészt minél több információja van a vevőnek, annál nagyobb bizalom alakul ki a bolt iránt, másrészről ezek jogilag szabályozott előírások. Ezek közé tartozik a: Név, levelezési cím, székhely, telefonszám, e-mail cím, adószám, cégjegyzék szám, EV igazolvány szám, nyilvántartó cégbíróság neve. Esetenként szükséges a külön szakhatósági engedély nyilvántartási számának a feltüntetése is.

Természetesen a termékekről a lehető legpontosabb leírással kell szolgálni a vevők számára. A szállítási feltételek feltüntetése egyébként is hasznos lehet, azonban ezt is előírja a jogszabály. Ide tartozik a pontos költség feltüntetése, a szállítási határidők, szállítási módok egyértelmű feltüntetése.

Az adatkezelésről szóló tájékoztatás már-már alapvetőnek számít minden olyan weboldal esetében, ahol a látogató regisztrálni tud, személyes adatokat ad meg, így fontos ezt is feltüntetni az oldalon. Aki már több webáruházat üzemeltet, vagy régebb óta foglalkozik a szakmával még azoknak is érdemes ellenőrizni a fent leírtakat, ugyanis az aktuális szabályozásban gyakran vannak kisebb nagyobb változások.

A szükséges közlendő adatokat általában egy „általános vásárlási feltételek” dokumentumban, vagy lapon szokás tárolni, melyet köteles elfogadni a látogató, tehát ehhez a feltételhez kell kötni magát az oldalra való regisztrációt.

* az oldalon található információk tájékoztató jellegűek. Hivatalos állásfoglalásért, felelősség vállalásért kérje ki jogi képviselője tanácsát, útmutatását

Hasznos volt számodra ez az információ?

Kapcsolódó cikkek