WordPress memóriahasználat csökkentése

WordPress memória használat csökkentéseNem érkezett értékelés.

Egyre gyakrabban futok abba a kérdésbe, hogy „Mitől ilyen lassú a weboldalam?”. Nos, a kérdés összetett magyarázatot igényelne, azonban van egy elég népszerű hiba, amelyet egy laikus is viszonylag egyszerűen ellenőrizhet, megoldhat. Ha valaki látott már hibanaplót, akkor elképzelhető, hogy találkozott már, a rettegett „ out of memory ” linux hibaüzenettel.

Out of memory hibaüzenet

Fatal error: Out of memory (allocated 63963136) (tried to allocate 7864320 bytes) in [path]/wp-content/plugins/… on line 16388

A googleban sok-sok találat van a témával kapcsolatban, legtöbb helyen megoldásként javasolják, hogy emeljük meg a PHP és a WordPress memória korlátokat, kapcsoljunk ki pluginokat, váltsunk alap témára.

Out of memory hiba megoldása

Én nem szeretném a limitet emelni, ugyanis azzal nem oldom meg a problémát, csupán elhárítok egy hibaüzenetet a naplóból. Ha azt szeretnénk, hogy végleges, hosszú távú megoldásra találjunk más útvonalon kell elindulni.

Szerver beállítások ellenőrzése

Aki ismeri a PHP verziókat, az tudja jól, hogy az 5.3-as verzióhoz képest az 5.4 már jóval kevesebb memória igénnyel rendelkezik. Ellenőrizzük hát, hogy web szerverünkön hányas PHP verziót is futtatunk. Ha 4.x, akkor tanácsos váltani 5.x verziószámra feltéve, ha erre van lehetőségünk.

Elvégezve néhány tesztet, 5.3-ról 5.4-re váltás esetén WordPress oldalak tekintetében majd 50%-os javulás látható a memória használatban. Azaz, kb fele annyi memória erőforrást fog felemészteni ugyanazon site futtatása 5.4-es PHP verziót használó szerveren. Ez óriási!

Váltson PHP verziót

A fenti eredmények alapján, az első számú javaslatom arra, hogy csökkentsük WordPress weboldalunk memória használatát, hogy váltsunk lehetőleg minél újabb PHP verziószámra. Ha saját linux szervert futtat, a keresőben részletes leírást talál a PHP verzió frissítésére vonatkozóan.

Ügyeljen arra, hogy a frissítés után ellenőrzi a telepített pluginek helyes működését, valamint a téma összes funkcióját. Elképzelhető ugyanis, hogy a régebben megírt kiegészítések nem fognak helyesen működni 5.5, 5.6-os PHP verziószám alatt.

 

Hasznos volt számodra ez az információ?

Kapcsolódó cikkek

Melyik a legjobb tartalomkezelő (CMS) rendszer?

Vizsgáljuk meg a három legnépszerűbbet: Drupal, Jo ...

Amikor valaki honlapot vásárol, vagy saját maga szeretne készíteni az első legfontosabb döntése az, […]